Sångarfest hos Hugo Berg i Karlstad

Sångarfest hos Hugo Berg i Karlstad

Hugo Berg föddes i Stockholm och gick i sin ungdom på musikkonservatoriet. Han blev dock inte sångare till yrket utan veterinär, sedan 1906 ordinarie stadsveterinär i Karlstad.

Lehna Torne berättar så här om sin morfar Hugo Berg: “I mormor och morfars hem var det ofta musikaliska tillställningar. Jussi Björling, Sarah Leander och John Forsell var några av dem som mormor och morfar umgicks med. Morfars bror skrev flera operor. Morfars mammas syster gifte sig med sjökaptenen Karl August Josef Forsell. Ett av deras barn var John Forsell. Ett av John Forsell barn, Vidar, var ett tag gift med Sarah Leander. Det sägs att det hände att Sarah Leander stod på mormor och morfars balkong på deras villa och sjöng. Folk samlades utanför  villan och fick en gratiskonsert.”

Hugo Berg och hans fru, Vivi Berg, född Sundelius. John Forsell var operasångare och 1924-1939 chef vid Kungliga Teatern (bild på Forsell från Wikimedia commons).

I slutet av 1924 svarade Selma Lagerlöf på en inbjudan från Hugo Berg till deras hem där sånguppträdanden skulle äga rum. Lagerlöf beklagar att hon inte kan vara med på “den stora sångarfesten” på grund av att hon redan gjort planer för den dagen. Hon skriver också att brevet kom fram sent eftersomadressen inte var den rätta.

I en tidningsartikel med anledning av Hugo Bergs 60-årsdag omnämns också att han “under årens lopp låtit sina vänner och ibland även en större publik njuta av sina tonkaskader”. Det står också att stockholmaren Berg stannat i Karlstad sedan 1906 “och – det är ungefär det bästa som kan sägas – blivit en rejäl värmlänning”. Artikeln är från 1937, troligen publicerad i Nya Wemlandstidningen.

Stort tack till Lehna Torne som bidragit med materialet!