Fler än Selma bodde på Mårbacka
“När jag blir rik ska jag köpa igen Mårbacka det är min dröm, men det står väl hårt om jag någonsin kommer så långt”. Så skrev Selma Lagerlöf i ett brev till sin syssling Anna Lagerlöf år 1900. 1889 lämnade hon Mårbacka för sista gången innan gården såldes 1890. I slutet av 1907 köpte hon tillbaka gården och 1910 dessutom ägorna kring den. Många människor förutom Lagerlöf själv och de som tjänstgjorde i huset kom att bo på Mårbacka genom åren. I en artikel i Husmodern från 1935 beskrivs hennes relation till “gårdens folk” så här:
“D:r Lagerlöf är för övrigt dagligdags i kontakt med gårdens folk och följer arbetet in i minsta detalj. Och arbetsfolket på Mårbacka behandlas synnerligen väl – ja, det är nästan otroligt vilken omtanke hon har om sina tjänare. Hon gör allt för att alla skola trivas på gården, och alla som växa upp där måste stanna kvar. De få inte flytta därifrån.”
Hilding Bergqvist föddes 1927 på torpet “Knöln” som låg granne med Mårbacka. Hildings far var anställd i Mårbackas jordbruk från 1919 till Selma Lagerlöfs bortgång. Detta brev, som rör köpet av torpet, har Hilding bidragit med. Brevet är ställt till hans mor, Anna Bergqvist.
Brevet är daterat 4 mars 1939, det vill säga ett år före hennes död i mars 1940. Det det verkar bekräfta den bild av Lagerlöf som förmedlas i artikeln i Husmodern. Det var uppenbarligen viktigt för henne att säkra att familjen kunde bo kvar på Knöln även efter hennes död.
Hilding berättar så här: “Allt gårdens folk 60-70 personer var årligen inbjudna till jul och midsommarfirande och alla fick julklappar. I Selmas brev framgår det hur nära folket på gården hon levde, hennes tillgivenhet visade hon årets alla dagar. Man kunde nästan dagligen möta henne på hennes gårdspromenader och i stall och lagård. På detta kort kan man se hur Selma välkomnar mig och min mor midsommarafton 1929.”
Mer om familjen Bergqvist och arbetarbostaden på Mårbacka kan man läsa i Lena Carlssons bok, Arbetarbostaden på Selma Lagerlöfs Mårbacka (2014). Hilding Bergqvist såg också till att arbetarbostaden blev bevarad när den 2006 hotades av rivning. Stort tack för ditt bidrag Hilding Bergqvist!
För den som vill veta mer om dem som bodde på Mårbacka finns också en bok av Matts Nilsson, Alma på Mårbacka. Selma Lagerlöfs husjungfru 1925-1931 (2014). Den handlar om Matts Nilssons mor Alma som var Selmas husjungfru.