En cykeltur från Köpenhamn till Mårbacka
Gry Schmelling har tillsammans med Carl Adolf Murray gett ut boken Selma Lagerlöfs Papyrus (Recito Förlag, 2012). Boken handlar om den sällsynta växt, en papyrus, som Lagerlöf tog med sig hem från Egypten 1899-1900. Men i boken berättar också Gry Schmelling om hennes fars, Asger Schmellings, möte med Selma Lagerlöf, och hennes eget möte med Herresta Prästgård i Östra Ämtervik (Borg i Gösta Berlings saga):
”13 juli någon gång på 1930-talet poststämplades ett litet tackbrev från Selma Lagerlöf till min far. Han hade som ung tillsammans med en kamrat cyklat från Köpenhamn till Mårbacka för att möta den stora författarinnan, vars böcker han tagit till sitt hjärta, bl. a Kristuslegenderna. Väl hemma i Danmark igen hade han skickat fotografierna, som han förmodligen stolt och glad hade fått lov att ta tidigare på sommaren av Selma. Hon hade låtit sig störas i arbetet och vänligt poserat på trappan till Mårbacka, eftersom de unga männen hade åkt långt för att hälsa på.
Denna lilla hälsning från Selma samt två fina fotografier av Selma gav min mor mig många år senare – efter att min far hade dött och jag hade bosatt mig i Sverige.
Sommaren 1968 gjorde även jag en resa till Mårbacka. Två 17-åriga tjejer tog tåget från Köpenhamn till värmländska Kil vid sjön Frykens södra strand. Därifrån fotvandring på junivarma skogsvägar norrut längs Fryken, och tältplats hittades alltid vid dagens slut på stranden i den för oss så exotiska ljusa sommarnatten. En morgon knackade vi på i en gård för att få vattenreserver med oss inför en het dags vandring, och det visade sig att vara en prästgård, och tillika den ”Borg” som ingår i Gösta Berlings saga. Vad spännande! Med oss därifrån fick vi också en liten fotokopia av en gammal tavla av ”Borg” i månsken – mycket sagolikt och romantiskt för de två danska semesterfirande tonårstjejerna…”
Tack Gry Schmelling för bidraget!